fbpx

Omsorg om människan innebär samverkan och samarbete, istället för konkurrens. Det betyder att du behöver tänka mer på att vara producent än konsument. Det innebär också att alla ska få sina grundläggande behov tillfredsställda för att kunna leva ett bra, tillfredställande och tryggt liv. Detta betyder att alla behöver ha mat, skydd, trygghet, sociala strukturer, sammanhållning, vänner att dela livet med, meningsfull sysselsättning. I tider av fallande tillgång på fossil energi är risken mycket stor för det motsatta.

För oss här och nu – vad kan det innebära? Vi vet att människor dör i resurskrig, kriget om resurser som sakta men säkert töms (ett krig som kommer oss allt närmre). Det kommer till oss här och nu för att vi fortfarande skall kunna köra våra bilar, flyga på semester och konsumera.

Vi behöver fundera på vilka petroliumkrävande tjänster och produkter kan vi av solidaritet med oljeproducerande länders och strategiska grannländers befolkningar avstå ifrån. Kan vi minska efterfrågan på något sätt? Kan du och jag vara en del i att minska resurskriget?

Omsorg om människan kan också gälla arbetsförhållanden; Den mat och de saker vi konsumerar i Sverige produceras väldigt ofta under usla arbetsförhållanden, så även många ekologiska produkter. Om vi istället köper maten lokalt, kanske till och med av någon vi känner, som vi kan se i ögonen och som personligen kan garantera att produkterna framställts under justa arbetsförhållanden mot en skälig lön, kan vi då tänka oss att betala lite mer?

Det finns en hel del saker vi kan